Wat is Manuele Lymfedrainage?

Manuele Lymfedrainage (MLD) is een zachte, subtiele massagetechniek die zonder tussenstof wordt uitgevoerd op de huid en het direct daaronder liggende bindweefsel. De massagedruk is laag en het tempo rustig en ritmisch. MLD heeft als doel het lymfestelsel te activeren, waardoor vocht en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarnaast verbetert MLD de werking van het afweersysteem.

Manuele lymfedrainage wordt ook ingezet bij oedeem, het kan vermindering van klachten bewerkstelligen In sommige situaties zijn aanvullende maatregelen nodig, zoals een lymfetape of steunkous.

Een bijzonder effect van de manuele Lymfedrainage is het in balans brengen van het zenuwstelsel. MLD dempt namelijk de orthosysmpaticus (die zorgt voor actie) waardoor de parasympaticus (die zorgt voor rust) beter tot zijn recht komt. Verder heeft MLD een pijndempend effect. Hierdoor is MLD goed in te zetten bij anti-stress behandelingen.

Lymfepathologie uitgezonderd

Behandeling van lymfepathologie na kanker is in Nederland wettelijk alleen toegestaan door daartoe opgeleide oedeem- en huidtherapeuten. Het gaat hierbij vaak om oedeemvorming in borst-, arm- of okselregio ten gevolge van chirurgische lymfeknoopverwijdering, waarbij omleidingsroutes in het lymfesysteem moeten worden gezocht en behandeld.

 

 

Bon Balans Massagetherapie  | Oetewaal 12A  |  2151 SL  |  Nieuw Vennep